Ågade - Ladegårdsåen

Blaagaardskvarter.dk

Foto fra nær BlågårdsGade før 1896 hvor stræningen Søerne-Bülowsvej blev overdækket.

 

Ladegårdsåen er en å, der løber fra Bispeengbuen under Københavns gader og munder ud i Peblinge Sø. Den er ukendt for de fleste, da den fra 1897 til 1962 blev lagt i rør. I dag lever åen en ganske ubemærket tilværelse under en af Københavns mest befærdede indfaldsveje, Ågade-Åboulevard.

Ladegårdsåen blev i sin tid anlagt for at imødekomme det voksende Københavns stigende behov for drikkevand. Frem til slutningen af 1800-tallet bugtede åen sig, på sin vej ind mod byen, gennem et stort og grønt område. Et område hvor Københavnerne tog ud for at rekreere og bade.

Ladegårdsåen blev overdækket ved Søerne-Bülowsvej i 1896-97, i 1914 ved Bülowsvej-Jagtvej, og ved Jagtvej-Kronprinsesse Sofies Vej i 1962.

Ovenstående er lånt fra hjemmesiden Åbn Åen www.ladegaardsaaen.dk

Ladegårdsåen blev overdækket i etaper. Ovenfor foto fra 2015 og fra ca. 1900.

 

Nedenfor fotos af Døvekirken på den anden side af Åboulevarden

nær Falkoner Alle / Jagtvej før og efter overdækning.

Hjemmeside for Åbn Åen www.ladegaardsaaen.dk

Hvad er Åbn Åen?

Ladegårds Å løber fra Bispeengbuen og munder ud i Peblinge Sø. I dag lever åen en ganske ubemærket tilværelse under en af Københavns mest befærdede indfaldsveje, Ågade-Åboulevard.

Miljøpunkt Nørrebro foreslår en vending på Åboulevard, så Ladegårdsåen kommer op til overfladen og trafikken føres under jorden i en cut-and-cover tunnel. Vi foreslår at åen skal bruges til skybrudshåndtering og at tunnellen under konstrueres efter SMART-konceptet (Stormwater Management and Road Tunnel).

Skriv under på at åbne Åen.

 

Lokalforeningen Blaagaards Kvarter

Ågade - Ladegårdsåen

Kommentarer meget velkomne - Kontakt webmaster wilfred@gluud.net

Vi mangler nogen der vil hjælpe med opdatering af hjemmesiden