1970-72 Slumstormerne

Blaagaardskvarter.dk

Slumstormerne 1970-72

Slumstormer er en betegnelse for aktivister, som besatte tomme og kondemnerede ejendomme fra 1970 til 1972. Eksempler på Slumstormerbesættelser er: Sofiegården, Anholtsgade i Aarhus, Folkets Hus, Dronningensgade og endeligt Bådsmandsstræde Kaserne Christiania.

Slumstormerbevægelsen aftog efter at Folketinget vedtog "Slumstormer-paragrafen" der lovliggjorde at borgere kunne ibrugtage og bebo ejendomme der skule nedrives indtil de blev nedrevet.

Næste bølge af husbesættelser fra begyndelsen af 1980’erne omtales som BZ-bevægelsen. De kendteste BZ-bevægelsen' besættelser er : Arbejdernes Fællesbageri (Rutana), Schiønning & Arvé, Musik Mekanisk Museum og Sorte Hest.

Slumstormer bevægelsen og BZ-bevægelsen er identiske i handlinger, begge besatte tomme bygninger og grunde, forskellen skal finde i de politiske ytringer og den ungdomskultur der omgav bevægelserne.

Folkets Hus blev befriet af Slumstormerne. Her ses cafeen i 1971 med gamle Ejner i midten.

EN VASKERMANDS ERINDRINGER af Ejner Hansen

Slumstormer pladen

Den oprindelige plade blev udgivet i 1971 indspillet af musikgruppen Slumstormerne, med cover af Jens Nordsø. Demos genudgav i 2013 Slumstormerpladen både som CD og på vinyl for at sikre at kommende generationer af politiske aktivister kan inspireres af Slumstormerbevægelsens tekster og musik.

 

Anmeldelser: GAFFA - Arbejderen - KP-net

PDF fra Arbejderen: forside - billede - anmeldelse

Video: Koncertklip 7/11 - Den sorte firkant - Uropatruljen

Gaffa 22/11: Illustrationerne på "Det Kan Blive Bedre Kammerat" er i øvrigt pudsigt nok af Jens Nordsø, den nu afdøde far til ex-Sneakers guitaristen Mikkel Nordsø.

Arbejderen 22/11: Den oprindelige plade blev udgivet i 1971, og genudgivelsen har bevaret Jens Nordsøs oprindelige grafik på coveret. Dog er jeg ked af, at Demos på cd'en har beskåret det oprindelige billede, der på pladen strakte sig (strækker sig, forhåbentlig, jeg har ikke set coveret til vinylpladen) over både for- og bagside.

Cover til den nye CD - forside - bagside

KP-net 7/11: Grafikken på omslaget af pladen var lavet af Jens Nordsø (1930-2006) og er gået hen og blevet ikonisk. Det var starten på et samarbejde med slumstormerne, som fortsatte ind i kampen op til folkeafstemningen om EU-medlemskab, der blandt andet gav sig udslag i Demos-lp'en 2. oktober med EF-gruppen - slumstormer-orkestret og en række andre musikere, indbefattet Poul Dissing på et par numre. Nordsøs grafik og plakater i kampen mod EEC var et af højdepunkterne både i hans og i tidens politiske kunst.

Hilsen fra produceren Karsten Sommer sendt fra Nuuk 22/11 2013: Og vil også mindes Jens Nordsø der lavede det flotte cover - med Avi Sagild på sidelinjen - og de skøre unger Mikkel, Klaus, Nikolaj og Paprika hoppende rundt overalt.

Køb pladen på Demos hjemmeside

 

Facebook side

Releaseparty afholdtes fredag den 22.november 2014 i Folkets Hus Stengade 50 på Nørrebro. Fire af de oprindelige musikere optrådte og spillede numre fra den oprindelige plade. Fra venstre Røde Klavs Egelund, Marianne Rasmussen, Kazio Kierpaul og Frans Jacoby.

Foreningen Demos holdt første release torsdag 7. november 2013 i Ungdomshuset på Dortheavej 61, hvor Tove Jensen holdt talen.

Kommentarer meget velkomne - Kontakt webmaster wilfred@gluud.net

Vi mangler nogen der vil hjælpe med opdatering af hjemmesiden

Lokalforeningen Blaagaards Kvarter